<"hilltopads-site-verification"><"4e14c2142a5e439e560ffe042bfedcaa6f236f9a">

HOME-ENGLISH BLOG

ERROR DETECTION – English Blog: ERROR DETECTION set.
ERROR DETECTION

ERROR DETECTION

Spread the love

                            ERROR DETECTION

https://www.profitablecpmgate.com/vhnib6r2ss?key=5c514b7a0567484dc7606789d6305437

We need to have a very strong knowledge of English Grammar if we want to fare well in error detection. 

EXERCISE 1 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (1-2): In the following questions, some parts of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error. Select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’. 

1.The Taj Mahal can be (1)/ called jewel (2)/ of the nation. (3)/ No error (4) 

2.Sister Nivedita’s love for everything Indian (1)/ was articulately demonstrated in her serve of tea to Lady Minto, (2)/ who was on a visit to the Dakshineswar temple. (3)/ No error (4)

EXERCISE 2 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION 

Directions (3-4): There are two questions below. Each sentence has a blank. Fill in the blanks with an appropriate word. Each sentence has four alternatives. Select the correct alternative. 

3.I ____ successful, I just know it.

(a)would be

(b)will be

(c)may be

(d)can be

4.The purpose of life is not to simply survive. But it is to discover ____ fulfillment.

(a)inner

(b)outer

(c)outmost

(d)top

 EXERCISE 3 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (5-6): Given below are two questions.  Each question has four alternatives. One alternative best expresses the meaning of the given word. Select the best alternative.

5.Supercilious

(a)modest

(b)sociable

(c)arrogant

(d)rational

6.Insolent

(a)shy

(b)sorrowful

(c)happy

(d)rude

 EXERCISE 4 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (7-8): There are two questions. Each question has four alternatives. One word is the opposite in the meaning of the word given. Select the best option.

7.Thwart

(a)stop

(b)hinder

(c)balk

(d)assist

8.Anile

(a)senile

(b)young

(c)foolish

(d)soft

EXERCISE 5 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (9): Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

The debate

P: on allowing patient’s euthanasia to

Q: Protecting their dignity in

R: Vegetable status has become an important question

(a)PRQ

(b)RPQ

(c)QRP

(d)PQR

EXERCISE 6 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (10): A sentence has been given in Active/ Passive Voice. There are four given alternatives. One alternative best expresses the same sentence in Passive/ Active Voice. Select the best alternative. 

10.Somebody hit the dog with a log.

(a)The dog was hit with a log

(b)The dog was hurt by a log

(c)The dog is hit by a log

(d)The dog hit with a log

EXERCISE 7 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions are given in the article Spot the Error (11): A sentence has been given in Direct/ Indirect Speech.  Below the sentence are four given alternatives. One alternative expresses the same sentence in Indirect/ Direct Speech. Select the best alternative.

11.“Bring me a glass of milk,” said the saint to his disciples.

(a)The saint asked his disciples to bring him a glass of milk.

(b)The saint asked for a glass of milk.

(c)The saint wanted a glass of milk from his disciples.

(d)The saint asked his disciples to brought him a glass of milk.

 EXERCISE 8 ON THE ARTICLE ERROR DETECTION

Directions (12): Given below is a question. A word has been written in four different ways. Only one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word. 

12. (a)Maineveer

(b)Maneuver

(c)Maneover

(d)Manever

                                  CLOZE TEST  

Directions (13-17): In the following passage from the article error detection, some of the words have been left out. Read the passage carefully. Select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Teachers (13) the country require proper training. They need this training at the appropriate time in their careers. The teachers have a unique occupational dynamic. They are always (14) the constant pressure to address the growing expectations of society. They also need to see the (15) of teaching pedagogy. Teachers need to be engaged in a continual reexamination of their role. This cannot be achieved unless they incorporate the subjects. This can be as varied (16) applied ethics, human psychology, spirituality, (17) values, peace studies, and organizational behaviour.

13.(a)cross

(b)over

(c)beyond

(d)across

14.(a)at

(b)from

(c)into

(d)under

15.(a)effective

(b)effectively

(c)effectiveness

(d)effectives

16.(a)as

(b)like

(c)same

(d)such 17.(a)democracy

(b)democrat

(c)democrats

(d)democratic

EXERCISE ON IDIOMS / PHRASE

Directions  for the article error detection(18-19): Given below are two questions. Each question has four alternatives. One alternative best expresses the meaning of the idiom/ phrase. Select the best one. 

18.Come in handy 

(a)Be such a type of person who loves to work with his hands.

(b)Turn out to be useful.

(c)Always be ready to help strangers with need

(d)Be always prepared for any kind of hardship.

19.Let bygones be bygones

(a)Even bad memories become memorable

(b)The past will return to haunt you unless you completely forget

(c)Forget past offenses or causes of conflict and be reconciled.

            ONE WORD SUBSTITUTION 

Directions (20-21): Given below are two questions. Each question has four alternatives. One alternative is the best substitute for the words/ sentence. Select the correct one. 

20.A person who is intolerant towards those holding different opinions

(a)clement

(b)magnanimous

(c)complaisant

(d)bigot

21.Exercising a compelling charm that inspires devotion in others 

(a)vile

(b)charismatic

(c)offensive

(d)odious

EXERCISE ON IMPROVEMENT OF SENTENCE IN THE ARTICLE SPOT THE ERROR

Directions (22-23): Given below are two questions. Each question has four alternatives. One alternative will improve the bracketed part of the sentence. Select the correct one. If you think no improvement is needed, select “No improvement”. 

22.A simple glance at one’s garden (uplifted) the mood.

(a)uplift

(b)uplifts

(c)uplifting

(d)No improvement

23.Data of seizure of tiger body parts reveal that of the 14 cases, five (was reported) inside the reserves

(a)was reports

(b)were reported

(c)is reported

(d)No improvement

 EXERCISE ON REARRANGEMENT OF SENTENCE IN THE ARTICLE SPOT THE ERROR

Directions (24): Rearrange the parts of the sentence in the correct order 

24.In physically 

A.fit people, calorie restriction

B.and periodic fastings slow

C.down the aging process

(a)ABC

(b)CBA

(c)CAB

(d)BCA

                              SPELLING 

Directions (25): In the following question, four words are given. One word is correctly spelled. Select the correctly spelled word. 

25.(a)expansion    (b)patronag    (c)conctituet  (d)presipitat

          ANSWERS OF THE ARTCLE SPOT THE ERROR

  1(b)

2(b)

3(b)

4(a)

5(c)

6(d)

7(d)

8(b)

9(d)

10(a)

11(a)

12(b)

13(d)

14(d)

15(c)

16(a)

17(d)

18(b)

19(c)

20(d)

21(b)

22(b)

23(b)

24(a)

25(a)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

https://www.profitablecpmgate.com/adgxkeki?key=1cbe05642298f2bc4378b38e76dec730
https://vozastane.com/bV3zVs0.P/3/p/vlb_mYV/JUZCDX0R0_NXDDcy3nN/T/AP0oLOT/Q/0ZNUzGc/1WMFDuUR